Zgodnie z rozporządzeniem
Parlamentu Europejskiego i Rady UE Nr 1169/2011
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.
Numery alergenów występujących w naszych posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten
2. Jaja i produkty pochodne
3. Ryby i produkty pochodne
4. Orzeszki ziemne (arachidowe)
5. Soja i produkty pochodne
6. Mleko i produkty pochodne
7. Orzechy
8. Seler i produkty pochodne
9. Nasiona sezamu i produkty pochodne
10. Dwutlenek siarki
11. Gorczyca i produkty pochodne
W naszej przedszkolnej kuchni przygotowujemy domowe posiłki. Panie kucharki same robią domowe pierogi, racuchy, naleśniki, wykonują świeże surówki z warzyw i sałatki owocowe. Przygotowywane są one w całości przedszkolu w warunkach zgodnych z przepisami i normami zatwierdzonymi przez rejonową stację sanitarną.
Każdego dnia dzieci jedzą w przedszkolu cztery smaczne posiłki:
I śniadanie, II śniadanie, obiad i podwieczorek.
Stanowią one 80% dziennego zapotrzebowania dziecka w wieku przedszkolnym na białko, węglowodany, tłuszcze i witaminy.
Tygodniowy jadłospis jest zawsze dostępny do wglądu Rodziców na tablicy ogłoszeń. Indywidualne jadłospisy (diety) można odbierać w poniedziałki u nauczycieli grup.
Intendent zastrzega sobie prawo do niewielkich modyfikacji jadłospisu.
Na każdą prośbę dzieci podajemy wodę mineralną.
Prawidłowe żywienie dziecka w okresie przedszkolnym to jeden z najważniejszych czynników gwarantujących zdrowie i prawidłowy rozwój fizyczny i umysłowy dzieci.
W naszym przedszkolu zapewniamy dzieciom smaczne i zdrowe posiłki. Podajemy dzieciom pokarmy zawierające najwyższe wartości odżywcze. Uwzględniamy indywidualne potrzeby żywieniowe.