Samorządowe Przedszkole nr 44 w Krakowie

Nasze dania:

Galaretka z owocami i bitą śmietaną posypana płatkami migdałowymi
Serniczek bananowy bez pieczenia posypany płatkami migdałowymi
Jogurt naturalny z nasionami chia posypany orzechami włoskimi
Previous
Next

W tym tygodniu jemy:

07.06.2021. Poniedziałek

śniadanie

Chleb słonecznikowy, masło, szynka wiejska, sałata lodowa, ogórek zielony, mleko.

II śniadanie

Ryż na ciepło z koktajlem truskawkowym.

obiad

Krem z zielonego groszku/wywar warzywny, śmietana, zioła/z groszkiem ptysiowym. Zapiekanka z ziemniaków/ziemniaki, kiełbasa, ogórek kiszony, cebulka biała/, owoc, woda z cytryną.

podwieczorek

Chleb graham, masło, wędlina drobiowa, ser żółty, pomidor, rzodkiewka.

08.06.2021.Wtorek

śniadanie

Chleb 7 ziaren, masło, schab w galarecie, papryka kolorowa, roszpunka, kawa.

II śniadanie

Kasza manna z musem truskawkowym.

obiad

Zupa koperkowa/wywar warzywny, śmietana, zioła/z makaronem. Ziemniaki z koperkiem, eskalopki drobiowe, surówka z marchewki i selera, owoc, woda z cytryną.

podwieczorek

Chleb 7 ziaren, masło, pasztet z indyka, ogórek kiszony, roszpunka.

09.06.2021.Środa

śniadanie

Zupa mleczna z płatkami owsianymi z bananem. Chleb mieszany, szynka konserwowa, ogórek zielony.

II śniadanie

Musli– jogurt naturalny, gryka, orkisz, jaglanka.

obiad

Zupa ogórkowa/wywar warzywny, śmietana, zioła/z ziemniakami. Pierogi z truskawkami świeżymi, kalarepa, woda z cytryną.

podwieczorek

Chleb wieloziarnisty, masło, kiełbasa szlachecka drobiowa, papryka, rzodkiewka.

10.06.2021.Czwartek

śniadanie

Chleb orkiszowo-miodowy, masło, kiełbaski z szynki na ciepło, pomidorki koktajlowe, mleko.

II śniadanie

Chałka z masłem, truskawki.

obiad

Krem grochowy/wywar warzywny, zioła/. Kasza jaglana z gulaszem wieprzowym w sosie własnym, surówka z kapusty białej, marchewki, cebulki zielonej, owoc, woda z cytryną.

podwieczorek

Chleb wieloziarnisty, masło, tuńczyk ze szczypiorkiem, serek kremowy, ogórek zielony, papryka.

11.06.2021.Piątek

 

 

 

 

 

 

śniadanie

Zupa mleczna z płatkami śniadaniowymi. Chleb 7 ziaren, szynka wieprzowa, sałata zielona, rzodkiewka, ogórek zielony.

II śniadanie

Kisiel malinowy z truskawkami.

obiad

Zupa pomidorowa/wywar warzywny, śmietana, zioła/z lanym ciastem. Pizza-salami, ser mozzarella, kukurydza, pomidory suszone, owoc, woda z cytryną.

podwieczorek

Chleb słonecznikowy, masło, filet pieczony, papryka, rzodkiewka.

 


mleko-2%, śmietana-18
przyprawy/sól o obniżonej zawartości sodu, pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, zioła prowansalskie, papryka słodka, liść laurowy, ziele angielskie, kminek, majeranek, bazylia, cynamon/
włoszczyzna – marchew, brokuł, kalafior, fasolka, kalarepka, pietruszka, seler, por/

Wyrazy pogrubione są alergenami zgodnie z załącznikiem II do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) NR 1169/2011 z dn.25 października 2011r.

Etykiety produktów używanych do produkcji do bezpośredniego wglądu dla rodziców w pokoju intendentki.

Talerz szwedzki – dzieci samodzielnie komponują swój posiłek

Zgodnie z rozporządzeniem

Parlamentu Europejskiego i Rady UE Nr 1169/2011 

w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,  które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

Numery alergenów występujących w naszych posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten

  2. Jaja i produkty pochodne

  3. Ryby i produkty pochodne

  4. Orzeszki ziemne (arachidowe)

  5. Soja i produkty pochodne

  6. Mleko i produkty pochodne

  7. Orzechy

  8. Seler i produkty pochodne

  9. Nasiona sezamu i produkty pochodne

10. Dwutlenek siarki

11. Gorczyca i produkty pochodne

 

 

W naszej przedszkolnej kuchni przygotowujemy domowe posiłki. Panie kucharki same robią domowe pierogi, racuchy, naleśniki, wykonują świeże surówki z warzyw i sałatki owocowe. Przygotowywane są one w całości przedszkolu w warunkach zgodnych z przepisami i normami zatwierdzonymi przez rejonową stację sanitarną.

 

Każdego dnia dzieci jedzą w przedszkolu cztery smaczne posiłki:

I śniadanie, II śniadanie, obiad i podwieczorek.

Stanowią one 80% dziennego zapotrzebowania dziecka w wieku przedszkolnym na białko, węglowodany, tłuszcze i witaminy.

Tygodniowy jadłospis jest zawsze dostępny do wglądu Rodziców na tablicy ogłoszeń. Indywidualne jadłospisy (diety) można odbierać w poniedziałki u nauczycieli grup.

Intendent zastrzega sobie prawo do niewielkich modyfikacji jadłospisu.

Na każdą prośbę dzieci podajemy wodę mineralną.

Prawidłowe żywienie dziecka w okresie przedszkolnym to jeden z najważniejszych czynników gwarantujących zdrowie i prawidłowy rozwój fizyczny i umysłowy dzieci.

W naszym przedszkolu zapewniamy dzieciom smaczne i zdrowe posiłki. Podajemy dzieciom pokarmy zawierające najwyższe wartości odżywcze. Uwzględniamy indywidualne potrzeby żywieniowe.

Nasze dania- archiwum

Śniadanie

Drugie śniadanie

Obiad

Podwieczorek