Samorządowe Przedszkole nr 44 w Krakowie

Nasze dania:

Serniczek bananowy bez pieczenia posypany płatkami migdałowymi
Jogurt naturalny z nasionami chia posypany orzechami włoskimi
Previous
Next

W tym tygodniu jemy:

13.12.Poniedziałek  śniadanieChleb słonecznikowy, masło, szynka wuja Jana, pomidor, mleko.

II śniadanie

Deserek ryżowy na mleku z jabłkami.
obiad
Zupa selerowa/włoszczyzna, wywar mięsny, zioła, śmietana/ z ryżem. Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym wieprzowym, ser żółty, cebula, marchewka do chrupania, woda z cytryną.
podwieczorekChleb graham, masło, szynka wędzona bukiem, rzodkiewka, ogórek zielony, herbata owocowa.
14.12.Wtorek

śniadanie

Płatki kukurydziane na mleku. Chleb wieloziarnisty, masło, schab w galarecie, papryka kolorowa.

II śniadanie

Małe co nieco-marchew, jabłko, sezam, otręby owsiane, jogurt naturalny.
obiad
Zupa jarzynowa/wywar mięsny, włoszczyzna, zioła, śmietana/z makaronem. Pizza– sos pomidorowy, salami, ser mozzarella, suszone pomidory, kukurydza, pieczarki, oregano, bazylia, jabłko do chrupania, woda z cytryną.
podwieczorek
Chleb słonecznikowy, masło, pasztet wieprzowy pieczony,  ogórek zielony, herbata owocowa.
15.12.Środa

śniadanie

Tostyser żółty, szynka konserwowa, pomidorki koktajlowe, kawa.

II śniadanie

Jabłko prażone pod kruszonką.
obiad
Zupa ziemniaczana/wywar mięsny, włoszczyzna, zioła/. Rizotto –ryż biały, mięso wieprzowe, sos pieczarkowy, mandaryna, woda z cytryną.
podwieczorekChleb 7 ziaren, masło, kiełbasa żywiecka sucha, ogórek zielony, herbata owocowa.
16.12.Czwartek

śniadanie

Płatki owsiane na mleku z bananem. Chleb orkiszowo-miodowy, polędwica cioci Kasi, rzodkiewka, pomidor.

II śniadanie

Serniczek waniliowy z rodzynkami, chrupkami kukurydzianymi.
obiad
Zupa pomidorowa/włoszczyzna, wywar mięsny, śmietana/z lanym ciastem. Ziemniaki z koperkiem, bitki drobiowe w sosie własnym, surówka z selera i marchewki, woda z cytryną.
podwieczorekChleb tygrysek, masło, polędwica z kurczaka, papryka kolorowa, herbata owocowa.
17.12.Piątek

śniadanie

Chleb 7 ziaren, masło, pasta z wędliny i szczypiorku, ser żółty wędzony, pomidor, mleko.

II śniadanie

Budyń waniliowy z chrupkami kukurydzianymi.
obiad
Zupa pieczarkowa/włoszczyzna, wywar mięsny, śmietana/ z kaszą jęczmienną. Naleśniki z serem białym, cukrem pudrem, jabłko, woda z cytryną.
podwieczorekChleb wieloziarnisty, masło, kiełbasa krakowska podsuszana, ogórek kiszony, herbata owocowa.

mleko-2%, śmietana-18

przyprawy/sól o obniżonej zawartości sodu, pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, zioła prowansalskie, papryka słodka, liść laurowy, ziele angielskie, kminek, majeranek, bazylia, cynamon/

włoszczyzna  – marchew, brokuł, kalafior, fasolka, kalarepka, pietruszka, seler, por/

Wyrazy pogrubione są alergenami zgodnie z załącznikiem II do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) NR 1169/2011 z dn.25 października 2011r.

Etykiety produktów używanych do produkcji do bezpośredniego wglądu dla rodziców w pokoju intendentki.

Talerz szwedzki  –  dzieci samodzielnie  komponują swój posiłek.

Zgodnie z rozporządzeniem

Parlamentu Europejskiego i Rady UE Nr 1169/2011 

w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,  które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

Numery alergenów występujących w naszych posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten

  2. Jaja i produkty pochodne

  3. Ryby i produkty pochodne

  4. Orzeszki ziemne (arachidowe)

  5. Soja i produkty pochodne

  6. Mleko i produkty pochodne

  7. Orzechy

  8. Seler i produkty pochodne

  9. Nasiona sezamu i produkty pochodne

10. Dwutlenek siarki

11. Gorczyca i produkty pochodne

 

 

W naszej przedszkolnej kuchni przygotowujemy domowe posiłki. Panie kucharki same robią domowe pierogi, racuchy, naleśniki, wykonują świeże surówki z warzyw i sałatki owocowe. Przygotowywane są one w całości przedszkolu w warunkach zgodnych z przepisami i normami zatwierdzonymi przez rejonową stację sanitarną.

 

Każdego dnia dzieci jedzą w przedszkolu cztery smaczne posiłki:

I śniadanie, II śniadanie, obiad i podwieczorek.

Stanowią one 80% dziennego zapotrzebowania dziecka w wieku przedszkolnym na białko, węglowodany, tłuszcze i witaminy.

Tygodniowy jadłospis jest zawsze dostępny do wglądu Rodziców na tablicy ogłoszeń. Indywidualne jadłospisy (diety) można odbierać w poniedziałki u nauczycieli grup.

Intendent zastrzega sobie prawo do niewielkich modyfikacji jadłospisu.

Na każdą prośbę dzieci podajemy wodę mineralną.

Prawidłowe żywienie dziecka w okresie przedszkolnym to jeden z najważniejszych czynników gwarantujących zdrowie i prawidłowy rozwój fizyczny i umysłowy dzieci.

W naszym przedszkolu zapewniamy dzieciom smaczne i zdrowe posiłki. Podajemy dzieciom pokarmy zawierające najwyższe wartości odżywcze. Uwzględniamy indywidualne potrzeby żywieniowe.

Nasze dania- archiwum

Śniadanie

Drugie śniadanie

Obiad

Podwieczorek